Nederland had eind maart 6,79 miljoen aansluitingen voor breedband internet. Bij DSL-lijnen die via de telefoon lopen is de rek eruit. Kabelaansluitingen en glasvezel vertonen nog wel groei.

Het aantal aansluitingen voor breedbandinternet in Nederland is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,6 procent gegroeid tot 6,79 miljoen. Dat maakte marktonderzoeker Telecompaper dinsdag bekend.

De daling van het aantal tragere DSL-aansluitingen (internet via de telefoonlijn), met 1,2 procent, werd opgevangen door een groei van 1,6 procent van kabelaansluitingen en 4 procent bij glasvezel. Kabel is met 3,13 miljoen breedbandaansluitingen de meest gebruikte technologie. Het aantal DSL-aansluitingen bedraagt iets meer dan 3 miljoen.

Nederland telde eind vorig jaar al meer internetaansluitingen over de kabel dan verbindingen via bestaande telefoonaansluitingen. Dat was voor het eerst in 10 jaar.

KPN de grootste, Ziggo nummer 2

KPN (inclusief Telfort en XS4ALL) is in ons land de grootste aanbieder van snel internet, met een marktaandeel van 40,2 procent. Ziggo (27,8 procent) is de nummer 2, gevolgd door UPC met een marktaandeel van 16 procent.

Volgens de onderzoekers is de omzet uit breedbandproducten voor consumenten in het eerste kwartaal stabiel gebleven op 506 miljoen euro. Telecompaper voorziet een gemiddelde jaargroei van 2,2 procent tot en met 2018.

Mobiel internet: KPN zet in op 4G

KPN vergroot vanaf volgende maand de snelheid en de capaciteit van zijn 4G-netwerk, meldde het telecombedrijf dinsdag.

KPN beschikt sinds het eerste kwartaal over een landelijk dekkend 4G-netwerk, dat zorgt voor sneller mobiel internet. Via het gebruik van een nieuwe technologie op dat gebied, LTE Advanced, kan het bedrijf de capaciteit van dat net nu verder vergroten. De technologie wordt in eerste instantie aangeboden in de grote steden en op Schiphol, waar volgens KPN veel 4G-gebruikers gevestigd zijn.

De downloadsnelheid voor 4G-gebruikers van KPN wordt vanaf 1 juli verhoogd, terwijl voor diverse abonnementen de databundels worden vergroot.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl